Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття

Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття

30/09/2024

Тиждень тривав робочий візит членів президії Асоціації «Парасолька» (Швейцарія) до Закарпаття. Протягом цього часу партнери Комітету медичної допомоги в Закарпатті поєднували наради, зустрічі-обговорення і святкові заходи, передусім до 15-річчя Соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька».

Спочатку швейцарські колеги відвідали об’єкти, якими опікується Комітет у с. Нижнє Селище на Хустщині. Ідеться про шелтер для внутрішньо переміщених осіб та будинки для родин із числа ВПО. Про перебіг гуманітарних ініціатив у громаді і про плани на майбутнє поспілкувалися із представниками ГО «Закарпатська асоціація місцевого розвитку», які безпосередньо курують функціонування згаданих закладів.

У с. Вільшани Хустського району члени Асоціації «Парасолька» ознайомилися із процесом розбудови Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Нагадаємо, що там завершують ремонт нових корпусів закладу, де невдовзі буде відкрито додаткове відділення для неповнолітніх підопічних з важкими формами інвалідності та учбовий соціальний будинок, а також триває оновлення ще однієї будівлі, введення в експлуатацію якої дозволить поліпшити умови проживання і зайнятості вихованців інтернату. Згодом візитери зі Швейцарії вперше завітали до інклюзивної кафе-крамниці «Косиця», до створення якої Асоціація долучилася фінансово. Тут протягом дводенного візиту гості кавували, смакували бельгійськими вафлями і спілкувалися зі співробітниками кав’ярні – молодими людьми з інвалідністю, які опановують навички у сфері обслуговування.

Разом із кафе-крамницею делегація оглянула роботу й решти майстерень інтернату – фільцювальну, ткацьку, керамічну, карткову, свічкову, деревообробну, а ще теплицю та навчальні класи. Свого часу фахівці зі Швейцарії допомагали створювати умови для зайнятості підопічних будинку-інтернату у Вільшанах і продовжують вдосконалювати цей напрямок роботи. Так, нині у закладі перебувають тренери з музичної терапії Тун де Монтмоллін (Швейцарія) та Володимир Будз (Україна).

Підсумком візиту стала робоча нарада за участі директора Вільшанського дитячого будинку-інтернату Богдана Кикини, членів президії Асоціації «Парасолька», директорки БО «БФ «КМДЗ» Наталії Кабацій та координаторок проєктів Комітету Надії Данч та Лесі Левко. Говорили про актуальний стан справ у закладі – дефіцит кадрів, розбудову структури інтернату, впровадження соціальних послуг тощо.

«Попри усвідомлення усіх поточних проблем, потреб і ризиків, ми маємо пишатися тим, що відбувається у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті. Це і про будівництво нових корпусів, і про роботу унікальної для регіону інклюзивної кав'ярні, і про перспективу розвитку соціальних послуг. Ми раді, що тут продовжується навчання персоналу – це важливо не лише для конкретного закладу, але й для усієї соціальної сфери. Спробуємо посилити інтернат, підопічних і персонал у реалізації нових задумів і входженні в новий етап розвитку», – наголосив під час робочої наради Президент Асоціації «Парасолька» Андреас Шмід.

Наступний пункт – м. Тячів. Тут зупинилися у шелтері для ВПО, до придбання будівлі якого долучилася Асоціація «Парасолька». Нині у закладі проживають майже 50 внутрішньо переміщених осіб – діти ходять до школи, а працездатні дорослі працюють в громаді і дистанційно. Про роботу шелтера розповіли Олена та Андрій Бісько, які безпосередньо займаються питаннями його функціонування. Життя там вирує – будівля і територія навколо неї постійно зазнають змін. Минулого року на будівлі замінили дах і встановили сонячну електростанцію, цього року на території побудовано гараж для велосипедів та дві альтанки для відпочинку мешканців.

Головний же привід відвідати Тячів – 15-та річниця заснування Центру «Парасолька». Святкуванню присвятили цілий день – вітали усіх причетних, аплодували вихованцям на концерті, смакували величезний торт, отримували і дарували подарунки. Про всі подробиці свята читайте і дивіться в окремій публікації на сайті. Після урочистої частини мали конструктивну розмову про підсумки минулорічної роботи і плани на майбутнє. Заклад ніколи не зупинявся у своєму розвитку, а його засновники завжди ставили нові цілі для «Парасольки». Тепер зусилля великої команди фахівців спрямовані на розвиток сфери надання соціальних послуг, успішний запуск «Школи підтриманого проживання» та відкриття на території закладу інклюзивної кафе-кондитерської.

Після повернення до Ужгорода в офісі Комітету медичної допомоги в Закарпатті відбулася зустріч з проректором Ужгородського національного університету Іваном Миронюком, з яким обговорили перспективи подальшого співробітництва у рамках реалізації тристоронньої партнерської угоди між УжНУ, БО «БФ «КМДЗ» та Асоціацією «Парасолька» (Швейцарія).

Далі з ознайомчим візитом президія Асоціації відвідала Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат. Там гості ознайомилися із функціонуванням сільськогосподарського сектору та іншими напрямками зайнятості клієнтів, до розбудови яких причетні швейцарські меценати. Нагадаємо, що рік тому для директорки закладу Оксани Ігнатижак було організовано візит до Швейцарії, де вона мала можливість дізнатися про напрямки роботи місцевих соціальних закладів.

В Ужгороді відбулася підсумкова робоча нарада за участі членів президії Асоціації «Парасолька» та Комітету медичної допомоги в Закарпатті. Йшлося про поточні заходи, які реалізуються у контексті співпраці з Центром «Парасолька», Вільшанським дитячим будинком-інтернатом та Ужгородським національним університетом, про можливості розширення міжнародного співробітництва тощо.

«Ми навчилися інтегрувати усі напрямки роботи Комітету в реалії війни. Наразі можемо констатувати, що попри складні обставини ми не відмовилися від жодних наших намірів, не мінімізували їх реалізацію. Сфера соціального захисту осіб з інвалідністю доповнилася турботою про внутрішньо переміщених осіб на Закарпатті і в інших регіонах, підтримкою медичних, освітніх та соціальних закладів, допомогою військовим, упровадженням енергоефективних рішень. Комітет став партнером у великих проєктах за участі урядових структур Німеччини і Франції, продовжує формувати в Україні мережу неурядових інституцій для більш продуктивної взаємодії у галузі гуманітарних ініціатив. Водночас вважаю важливим продовження діалогу з міжнародними організаціями з метою оптимізації їхньої участі у вирішенні кризових явищ в Україні, спричинених російською військовою агресією. Досвід співпраці з Асоціацією «Парасолька» доводить, що правильна комунікація може мати комплексні позитивні наслідки як для окремих верств населення, так і для цілих сфер життя суспільства», – підсумувала директорка Комітету медичної допомоги в Закарпатті Наталія Кабацій.

Також в Ужгороді швейцарська делегація відвідала наш «ПрихистОК», де нині мешкають 13 жінок та 12 дітей з числа ВПО, гуманітарний склад, де щоденно команда волонтерів Комітету формує гумвантажі для подальшого відправлення в усі куточки України. Після усіх офіційних заходів, нарад і зустрічей мало місце й неформальне спілкування великої команди Комітету, учасниками якої вже понад 20 років є й наші друзі і партнери зі Швейцарії.


Окрема подяка членкині Комітету медичної допомоги в Закарпатті Лесі Левко за бездоганний переклад під час усіх активностей впродовж візиту колег зі Швейцарії.

Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття Насичений візит президії Асоціації «Парасолька» до Закарпаття

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.