Новий електроенцефалограф для маленьких пацієнтів Ужгородської лікарні

Новий електроенцефалограф для маленьких пацієнтів Ужгородської лікарні

09/09/2024

У рамках реалізації проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки» передали медичне обладнання Відокремленому підрозділу «Клінічна дитяча лікарня» Ужгородської міської ради.

Для стаціонару лікарні Комітет медичної допомоги в Закарпатті передав електроенцефалографічний комплекс з викликаними потенціалами та необхідною комп’ютерною технікою – монітором, системним блоком, принтером, периферією.

«Цільова група, для якої важливим є застосування цього апарату, це наші маленькі пацієнти – діти віком від 0 до 18 років, які поступають з втратою свідомості, судомами тощо. Електроенцефалографія рекомендована пацієнтам після перенесених черепно-мозкових травм, нейроінфекцій (менінгіт, енцефаліт), з частими головними болями, порушеннями сну (сноходіння, сноговоріння), підозрою на органічні ураження головного мозку, затримкою психомоторного та мовленнєвого розвитку у дітей, емоційними порушеннями… Завдяки новому обладнанню з’являється можливість провести диференційну діагностику, тобто зрозуміти, чи симптоми мають неврологічне походження, і розпочати лікування. Наше відділення є спеціалізованим і має 10 «неврологічних» ліжок. За власним спостереженням, кожна третя дитина у нас потребує обстеження за допомогою електроенцефалографа. Ще одна тенденція – збільшення клієнтів з числа внутрішньо переміщених осіб. Вони особливо гостро потребують ретельного обстеження, відновлення необхідних курсів лікування, адже через часті переїзди у них не було можливості системно отримувати кваліфіковану медичну допомогу. Нове обладнання дозволяє оперативно реагувати на потреби наших пацієнтів, покращуючи якість діагностики», – розповідає завідувачка відділення старшого дитинства лікарні дитячий невролог Ірина Туряниця.

Наразі на стаціонарному лікуванні у міській дитячій лікарні перебуває майже сотня пацієнтів, яким доступний широкий спектр медичних послуг. Серед іншого, у закладі активно використовують два сучасні електрокардіографа, які свого часу Комітет медичної допомоги в Закарпатті передав на потреби лікарні. Уся ця допомога є частиною проєкту, який Комітет реалізує за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.



© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.