Втілюємо «Гібридні рішення» для енергонезалежності України

Втілюємо «Гібридні рішення» для енергонезалежності України

30/07/2024

Триває проєкт «Гібридні рішення», який Благодійна організація «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» реалізує у партнерстві з організацією «Електрики без кордонів» та за фінансування Міністерства закордонних справ Франції. Проєктом передбачено встановлення гібридних систем альтернативного електропостачання на медичні, соціальні та освітні заклади.

Під час пілотного етапу проєкту було встановлено відповідне обладнання на будівлях чотирьох закладів освіти на Рівненщині, зокрема двох спецшколах. Тепер же фахівці модернізуватимуть заклади охорони здоров’я в Рівненській, Львівській та Закарпатській областях. Так, влітку на Закарпатті дахові сонячні станції з системами акумуляції електроенергії для резервного живлення встановлять на лікарнях у Перечині, Міжгір’ї, Дубовому, обласній дитячій лікарні в Мукачеві, обласному центрі екстреної медичної допомоги, обласній психіатричній лікарні у Берегові, Закарпатському обласному дитячому санаторії «Малятко», Центрі медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям «Діва Марія» у Сваляві, Соціальному абілітаційно-реабілітаційному центрі «Парасолька» у Тячеві.

«Понад півтора року ми співпрацюємо з «Електриками без кордонів». І всі спільні кроки були спрямовані на підтримку критичної інфраструктури, соціальних, медичних та освітніх закладів в умовах нищівних ворожих атак на енергетику країни. Ми усвідомлюємо, що знеструмлення закладів – це, в одному випадку, про зупинку важливих процесів, а в інших, – про загрозу життю і здоров’ю людей. Партнери неодноразово передавали нам великі партії обігрівачів, генераторів, ліхтарів і прожекторів, які й донині працюють в багатьох регіонах країни», – розповіла директорка БО «БФ «КМДЗ» Наталія Кабацій.

Проєкт «Гібридні рішення» – це також продовження співпраці Комітету з МЗС Франції. У 2022-2023 роках наша організація вже мала досвід реалізації проєкту «Невідкладна допомога Запорізькій області», у рамках якого співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області отримали необхідне для виконання службових обов’язків обладнання. Тоді гумвантаж від Комітету медичної допомоги в Закарпатті, придбаний за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Франції та у партнерстві з Асоціацією SAFE, включав аварійно-рятувальне спорядження і комплектуючі елементи.

Нагадаємо, що Благодійна організація «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» з перших днів повномасштабного російського вторгнення серед пріоритетів діяльності акцентує підтримку енергонезалежності країни та пошук альтернативних джерел електроенергії. За 2,5 роки великої війни організація спільно із партнерами передала на потреби цивільних, військових та фахівців соціально значущих галузей майже 1500 генераторів та різноманітних зарядних станцій і понад 10 тисяч обігрівачів. І ця робота продовжується.

 


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.