«Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення»

«Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення»

23/07/2024

Минулого тижня моніторингова місія Міжнародної неурядової організації «Електрики без кордонів» у складі незалежних експертів Дідьє Іссена та Дені Відьє разом із директоркою Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталією Кабацій та представниками підрядної організації «ECO VOLT» (Ужгород) відвідали з робочим візитом освітні заклади у Рівненській області, де у рамках пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» було встановлено гібридні системи альтернативного електропостачання –сонячні станції з системами акумуляції електроенергії для резервного живлення. Йдеться про спеціалізовані школи №1 та №2 у с. Клевань, Центр дитячого розвитку «ЕРУДИТ» у м. Березне та Голубнівський ліцей у с. Голубне.

«Ми готували перелік закладів, передусім тих, які працюють з вразливими групами населення і для яких тривала відсутність електроенергії є вкрай загрозливою. З наданого переліку французькі партнери обрали 4 освітні заклади, в яких підрядна організація, яка виграла тендер, досить оперативно встановила необхідне обладнання і запустила його для перевірки. Це новий напрям роботи Комітету, який в нинішніх умовах вважаємо одним із пріоритетних. Навесні 2022 року ми починали з генераторів, яких разом з іншими зарядними пристроями передали на потреби України майже 1500. Тепер переходимо до більш сталих рішень, адже альтернативні джерела енергії здатні вирішити проблеми соціальних, медичних і освітніх закладів в країні», – зазначила під час візиту Наталія Кабацій.

За словами директорки Спеціальної школи №1 в с. Клевань Євгенії Фалко, у закладі, який спеціалізується на наданні освітніх послуг дітям з порушеннями зору, наразі навчаються 240 неповнолітніх, більшість з яких проживають у закладі протягом навчального року. Частина вихованців має комплексні захворювання.

«Завдяки встановленому обладнанню ми маємо безперебійне електропостачання в головному корпусі, де діти навчаються і проживають, де знаходиться укриття. Це надзвичайно важлива допомога, адже в умовах постійних відключень електроенергії ми не можемо забезпечити повноцінне функціонування закладу. Тепер у новий навчальний рік ми йдемо з вирішеним питанням щодо світла в корпусі, де перебувають діти, за що щиро дякуємо ініціаторам проєкту», – зазначила Євгенія Фалко.

Аналогічна ситуація і в Клеванській спеціальній школі №2, де навчаються майже 100 учнів – діти з комплексними інтелектуальними порушеннями, частина з яких також на період навчання проживають у закладі.

«Будівлі закладу побудовані у 1940-х роках, їх важко якось реконструювати чи добудувати, але ми робимо усе від нас залежне, щоб створити належні умови для навчання і проживання наших підопічних. Також ми постійно вдосконалюємо наші фахові компетентності, щоб надати дітям якісні освітні та супутні послуги. Встановлена гібридна станція вирішує питання з електропостачанням в навчально-адміністративний корпус, Інклюзивно-ресурсний центр, який функціонує на території школи. Віримо, що згодом вдасться включити в мережу і спальний корпус», – розповіла директорка школи Марія Завадська.

Центр дитячого розвитку «Ерудит» – унікальний для регіону заклад, адже зумів зібрати команду фахівців, які комплексно підходять до допомоги, реабілітації і соціалізації дітей з інвалідністю та особливими потребами. Центр – це приватна ініціатива, яка була втілена, як то кажуть, з нуля – пошук будівлі, реконструкція, ремонт, правильне облаштування кабінетів для роботи з маленькими клієнтами, формування відповідної інфраструктури.

«Зараз клієнтами закладу є 238 дітей, з якими працюють кваліфіковані психологи, логопеди, педагоги, дефектологи та інші фахівці. Ми постійно шукаємо можливості, щоб діти з родин із числа вразливих груп населення отримували необхідні послуги безкоштовно. Загалом соціальні проєкти – постійна складова нашої діяльності. Показником ефективності нашої роботи вважаю той факт, що серед клієнтів «Ерудиту» є багато діток з сусідніх громад, де, на жаль, немає можливості отримувати необхідні комплексні послуги», – зазначає директорка Центру «Ерудит» Ольга Одейчук.

Обладнання, яке встановили в «Ерудиті», повністю покриває потреби закладу, що важливо з огляду на специфіку послуг, які там надаються.

Рухаючись далі, потрапляємо до Голубного – віддаленого від центру села, де функціонує єдиний навчальний заклад – ліцей у будівлі 1927 року. На даху 3-поверхового корпусу вже встановлені сонячні панелі, які у комплексі з системами акумуляції електроенергії повністю закривають відповідну потребу навчального закладу, і у новому навчальному році ліцей буде убезпечений від наслідків бекаутів.

«Ми надзвичайно вдячні Комітету медичної допомоги в Закарпатті за те, що звернули увагу на наш ліцей і відгукнулися на наш запит. Дякую організації «Електрики без кордонів» за небайдужість до потреб українців в цей важкий для країни час і Міністерству закордонних справ Франції за фінансову підтримку проєкту, який вже працює і вирішує купу проблем з електропостачанням. З нашої спільної небайдужості народжуються добрі справи, які є запорукою майбутньої перемоги», – наголосив під час зустрічі з членами моніторингової місії директор Голубнівського ліцею Іван Славинський.

Важливо вказати, що всі місцеві учасники програми відзначили оперативну, відповідальну і якісну роботу підрядної організації «ECO VOLT» (Ужгород). Монтаж і підключення обладнання було здійснено протягом кількох днів. Потім усі відповідальні особи пройшли технічний інструктаж, встановили спеціальні додатки на телефони, які дозволяють в режимі реального часу відстежувати роботу гібридних електростанцій в закладах.

Головний же привід для візиту моніторингової місії – оцінка функціонування встановленого обладнання. Тож фахівці провели тестування електростанцій, обстежили змонтовані конструкції з сонячними панелями, встановлені генератори, поспілкувалися із керівництвом закладів та представником підрядної організації.

«Це була вдала співпраця. Очевидно, що спільно нам вдалося вирішити частину проблем із забезпеченням електроенергією кількох закладів освіти в регіоні. Ми чудово розуміємо, в яких умовах зараз живе Україна, адже це не перший наш візит сюди під час війни. Щодо якості виконаних підрядником робіт, то все зроблено фахово, оперативно і відповідно до специфіки кожного закладу. Ми виявили кілька нюансів, які потребують доопрацювання, але які не впливають на якість роботи станцій. Підрядники запевнили нас, що виявлені недоліки найближчим часом будуть усунуті. Загалом це комфортна співпраця, яка триватиме і надалі», – зазначив Дідьє Іссен.

За підсумком моніторингу складено відповідні протоколи огляду й оцінки, які підписали французькі та українські енергетики.

Ми чудово розуміємо обставини і середовище, в яких зараз функціонує вся країна. Це відчувається і в закладах, які потрапили у перелік пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення». Учні та підопічні плетуть маскувальні сітки для фронту, влаштовують ярмарки на підтримку Збройних сил України, педагогічні колективи реалізують ініціативи з допомоги ВПО, які, до слова, мешкали на території спецшкіл у Клевані. Серед іншого, представники «Електриків без кордонів» оглянули облаштовані укриття для дітей, і це теж частина нової реальності для України.

«Нам важливо діяти на випередження, адже живемо у час непередбачуваних викликів. Функціонування соціальних, медичних, навчальних закладів, які залишаються протягом тривалого часу без електроенергії, стає проблематичним. Намагаємося у межах своїх інституційних можливостей цю проблему вирішувати. Тому раді, що співпраця з «Електриками без кордонів» продовжується. Тепер за фінансової підтримки МЗС Франції ми починаємо новий етап проєкту «Гібридні рішення», яким буде охоплено 15 медичних закладів у чотирьох областях України. Окрім того, на сьогодні ми маємо рішення французької дипломатії працювати з «Електриками без кордонів» в Україні і наступного року, а Комітет залишиться партнером з української сторони. Таким чином ми пролонгуємо і поглибимо енергетичний напрямок нашої діяльності», – підсумувала Наталія Кабацій.

«Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення» «Електрики без кордонів» підтвердили успішну реалізацію пілотного етапу проєкту «Гібридні рішення»

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.