Психологи Закарпаття пройшли 10-денне навчання за програмою СЕТА

Психологи Закарпаття пройшли 10-денне навчання за програмою СЕТА

22/07/2024

У рамках проєкту «Робота психологів у Закарпатській області» команда ГО «Момент міцності» за свою мету ставить створити сталу психологічну команду в області. Позаяк наука психології постійно розвивається, нові методики та підходи мають завжди залишатися у фокусі уваги фахівців.


Одним із таких інноваційних напрямків стало навчання за програмою СЕТА для 12 психологів області, які безпосередньо надають безкоштовні консультації населенню в межах проєкту. До слова, це перший досвід командного навчання цьому методу на Закарпатті. Зараз СЕТА ефективно використовують для роботи з наслідками травми, депресією, зловживанням психоактивних речовин і тривогою спеціалісти в усьому світі: США, Ірак, М'янма, Таїланд, Замбія, Ефіопія. Для України програму адаптували, щоб вона відповідала потребам українських ветеранів, переміщених осіб і волонтерів. Всі методики програми ретельно досліджені та неодноразово випробувані.

«СЕТА – це короткостроковий підхід, заснований на найбільш доказовій когнітивно-поведінковій терапії (КПТ). Раніше, аби стати психотерапевтом у КПТ, треба було проходити довге навчання, йдеться про роки. Наприклад, щоб опанувати роботу з травмою, консультанту потрібно витратити 2 роки свого життя. Навчитися працювати з депресією – ще рік і так далі. Це все час і гроші, тому вартість консультацій для клієнтів виходить «золотою», адже психолог вкладає в себе багато.

Коли розробляли метод СЕТА, найбільш доказові частини були взяті з КПТ й об'єднані в одну терапію. За 9 місяців ми навчаємо консультантів, як працювати з усіма найбільш поширеними проблемами психічного здоров'я: травмою, депресією, вживанням психоактивних речовин, тривогою і питаннями міжособистісної та суїцидальної безпеки, бажанням нашкодити іншим. Завдяки своєму короткостроковому підходу, СЕТА дозволяє за 6-14 сесій пропрацювати запит клієнта. Цей метод вже продемонстрував свою ефективність в Україні для військових, для ветеранів, ВПО і тих, хто постраждав від війни», – прокоментувала тренерка й супервізорка CETA Україна Оксана Варварич.

Навчання має вигляд 10-денного інтенсивного очного тренінгу, який психологи вже успішно пройшли, з подальшими 9 місяцями щотижневих супервізій від тренерки Оксани. Впродовж цього часу спеціалісти матимуть можливість опановувати протокол і отримати практичні навички в роботі з клієнтами, що убезпечує від професійних помилок.

«Я б хотіла, щоб таку підготовку мали всі психологи, тоді якість послуг виросла б у рази. Кожна людина унікальна, але алгоритм того, як розлад впливає на життя людини, схожий у всіх, і СЕТА – це швидкий механізм нейтралізації «шкідливого впливу» травми, депресії, тривоги. У роботі психолога дуже важливо мати міцні опори, і саме СЕТА для мене тепер створює фундамент, стійку опору для моєї роботи», – поділилася своїми враженнями учасниця Наталія Шевченко, психологиня з Харкова, яка через повномасштабну війну змушена була переїхати до Ужгорода.

Яке ж значення має це навчання фахівців для області й України загалом? 

За словами Оксани Варварич, через війну в країні збільшилася кількість людей, котрим потрібна психологічна допомога.

«Але в силу обставин, як от відсутність електроенергії, окупація, перебування в небезпечному середовищі тощо, не в усіх є можливість регулярно отримувати якісні послуги психотерапевта або психолога зараз. У країні величезна кількість військових, які повернуться і які теж потребуватимуть підтримки. Тому роботи в нас усіх буде багато, отже команду треба готувати потужну й професійну. Я не можу вплинути на те, щоб війна закінчилася завтра, але з тим, що я вмію, я точно можу підтримувати членів родин воїнів ЗСУ, ветеранів, які повертаються додому, я можу підтримувати тих людей, які бачили бомбардування й постраждали. Це те, що я можу зробити як психологиня, як українка, як людина», – додає Оксана.

«Момент міцності» створює потужну сталу психологічну команду в області, і це не порожні слова.

«Ця група склала тест на найвищий бал вже на другий день тренінгу. Ні я, ні мої колеги не змогли пригадати, аби колектив отримав найвищий бал у повному складі. Це свідчить про високий рівень зацікавленості й засвоєння інформації», – прокоментувала тренерка.

Усі 12 психологів, серед яких і менеджерка медичного напрямку роботи КМДЗ Тетяна Гойдаш, після тренінгу отримали сертифікат участі, а ті учасники які успішно звершать сертифікацію, 9 місяців супервізій і 5 сертифікаційних кейсів, отримають сертифікати від Національного університету «Києво-Могилянська академія», адже у співпраці з Центром психічного здоров’я саме цього вишу проводилось навчання підходу СЕТА.

Тепер спеціалісти можуть продовжити навчання й на практиці та під супроводом ефективно використовувати знання для роботи з наслідками травми, депресією, зловживанням психоактивних речовин і тривогою. Ба більше, 4 з 12 фахівців будуть проходити додаткове навчання, аби далі виконувати роль супервізорів.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.