Взяли участь у Міжнародному форумі «Шлях гідності: боротьба за права людини»

Взяли участь у Міжнародному форумі «Шлях гідності: боротьба за права людини»

17/06/2024

14 червня в Ужгороді відбувся Міжнародний форум «Шлях гідності: боротьба за права людини» за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, представників державної влади та місцевого самоврядування, галузевих громадських організацій, дипломатів. До заходу також долучилися директорка Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій та юристка Комітету Євгенія Мелеш.

На Форумі презентували Щорічну доповідь Уповноваженого ВРУ з прав людини «Про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році» в регіональному контексті. Серед іншого учасники також обговорювали стан додержання прав дитини в Закарпатті, реалізацію Національного превентивного механізму і права людини в місцях несвободи, стан додержання прав Захисників та Захисниць, стан забезпечення рівних прав і свобод, додержання інформаційних прав, прав внутрішньо переміщених осіб тощо.

Так, учасницею панельного обговорення стану додержання прав внутрішньо переміщених осіб в регіоні стала директорка БО «БФ «КМДЗ» Наталія Кабацій, яка змістовно виклала бачення короткострокових та довгострокових рішень щодо реагування на запити і потреби ВПО. Йшлося про комплексну підтримку цієї групи громадян.

«З переміщеними особами ми системно працюємо з 2014 року. Потенційними запитами ВПО під час повномасштабного російського вторгнення Комітет медичної допомоги в Закарпатті займається з кінця лютого 2022 року. Тоді наша команда вирішувала питання базового забезпечення продовольством, засобами гігієни, побутових умов для ночівлі тощо. Згодом стало очевидним, що люди потребують даху над головою, тоді як питання з продуктами харчування у відносно безпечному регіоні люди можуть вирішити самостійно. Так в організації з’явився перший шелтер в Ужгороді, придбаний за підтримки німецької організації Terre des hommes, потім – прихисток у Тячеві, з яким нас підтримали партнери з Асоціації «Парасолька» (Швейцарія), Мережі «Швейцарія – Закарпаття / Україна» (NeSTU)» та Fondation de France, далі – прихисток у Нижньому Селищі в Хустському районі, який придбано і обладнано за підтримки Medico International та Fondation de France. І ці процеси тривають, адже Комітет придбав будинки для родин з числа ВПО, які облаштовує і супроводжує подальше функціонування ГО «Закарпатська асоціація місцевого розвитку». Додам, що ми створюємо не лише можливості мати дах над головою, але й комплексно супроводжуємо наших мешканців у частині надання правової та психосоціальної підтримки. Нам важливо, щоб людина, яка була вимушена залишити рідну домівку, мала можливість і умови для мобілізації власних ресурсів, аби рухатися далі», – розповіла Наталія Кабацій.

Усвідомлюючи додаткове навантаження на регіон, зокрема на медичні і соціальні заклади Закарпаття, які теж працюють в обставинах війни, КМДЗ послідовно працює, залучаючи допомогу міжнародних організацій та закордонних урядових відомств для підвищення спроможності лікарень у наданні фахової допомоги населенню, підсилення енергонезалежності та енергоефективності соціально важливих установ.

Наголосимо, що за підсумками моніторингу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини закладів проживання ВПО в Закарпатській області наш «ПрихистОК» для мам із дітьми в Ужгороді визнано прикладом належних умов забезпечення шелтерів.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.