Про візит команди Terre des hommes на Закарпаття

Про візит команди Terre des hommes на Закарпаття

29/05/2024

Днями Закарпаття відвідала команда міжнародної благодійної гуманітарної організації Terre des hommes: програмний директор Terre des hommes Беат Верле, радник з питань політики та комунікації берлінського офісу організації Томас Бертольд, кураторки українського напрямку Гося Бічик і Дар’я Дмитренко, фахівчиня з комунікацій Анніка Шлінгайдер. Мета візиту – поточний аналіз проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який в Україні реалізовує Благодійна організація «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

Візитери, які вже добре знайомі з нашою організацією, цікавилися ситуацією в країні, станом впровадження гуманітарних ініціатив, запитами цивільного населення та питаннями всебічного захисту дітей в умовах повномасштабної війни. Особлива увага була приділена втіленню спільного проєкту, який у черевні 2024 року добігає кінця.

Станом на кінець травня, у рамках проєкту Комітет медичної допомоги в Закарпатті обладнав два кабінети жіночого здоров’я в ужгородських жіночих консультаціях №1 і №2, надав допомогу у вигляді медичного обладнання і ліків понад 20 медзакладам в різних областях України, забезпечив продуктовими наборами кілька тисяч родин із дітьми, провів капітальний ремонт даху у тячівському шелтері, а також обладнав сонячними електростанціями прихистки у Тячеві та Нижньому Селищі. Ще один напрямок – активності, які у партнерстві з Комітетом проводить команда ГО «Щасливі діти». Вони включали тематичні табори і квест-екскурсії, туристичні еко-клуби, психологічну підтримку для дітей і підлітків, програму реабілітації, відновлення та адаптації до життя в новій реальності для жінок і дітей, які постраждали від війни, заняття з логопедом-дефектологом для дітей дошкільного віку, групові арт-терапевтичні заняття та інші форми роботи з дітьми, підлітками та їхніми мамами. За цим напрямком до активностей залучено понад 2500 осіб.

Інфраструктурна складова проєкту – це ремонт додаткових корпусів Вільшанського дитячого будинку-інтернату. У нових для закладу, але старих за віком (адже побудовані були у 1960-х роках) будівлях завершується капітальний ремонт. Там повністю замінені на сучасні і такі, що враховують специфіку місцевості, комунікації, встановлено новий дах, вікна, утеплено стіни… Інфраструктура комплексу повністю відповідає принципам інклюзивності, доступності, енергоефективності. Проєкт кожної будівлі розроблявся досвідченими вітчизняними архітекторами у співпраці зі швейцарськими фахівцями, які мають досвід розбудови комплексних закладів для осіб з інвалідністю. Тому у проєкті, а відтак і безпосередньо у приміщеннях враховано все – ширину дверних проходів, висоту вікон, розміри душових та туалетів, кут підйому пандусів і навіть напрям відчинення дверей. Враховуючи, що у будівлях будуть розміщені паліативне відділення і відділення підтриманого проживання, то вищевказані особливості вкрай важливі.

«25 років діяльності Комітету – вагоме підґрунтя для реалізації таких масштабних проєктів. Комітет – це чудова злагоджена команда, сформована мережа взаємодії з партнерами – як за кордоном, так і в Україні. Ми ніколи не вимірювали свою місію точковими активностями, а завжди пов’язували її з розвитком громадянського суспільства і підсиленням його ролі у демократичних перетвореннях в країні. Наш досвід – це репутація, яка зараз працює на благо постраждалого внаслідок війни населення. Якщо перший рік повномасштабного російського вторгнення був у нас пов’язаний виключно з реагуванням на виклики війни, то потім ми повернулися і до всіх інших наших соціальних проєктів. Як приклад, це відкриття нової майстерні у Вільшанах – інклюзивної кафе-крамниці «Косиця», ремонт корпусів дитячого будинку-інтернату, будівництво у Соціальному абілітаційно-реабілітаційному центрі «Парасолька» функціональних приміщень для майбутнього відділення транзитного проживання, центру денного перебування, інклюзивної кафе-кондитерської тощо», – зазначила під час зустрічі з німецькими партнерами директорка БО «БФ «КМДЗ» Наталія Кабацій.

Під час візиту команда Terre des hommes відвідала волонтерський штаб Комітету, наші прихистки в Ужгороді і Тячеві, центр «Парасолька», Вільшанський дитячий будинок-інтернат, проінспектувала будівництво у Вільшанах.

«Співпраця з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті – найкраще свідчення розвитку співпраці між європейськими та українським громадянським суспільством, і ця співпраця плідна, має доволі конкретні результати, частину з яких ми бачимо тут, на Закарпатті. Нам важливо, що громадський сектор в Україні ефективний, має вплив на позитивні зрушення в гуманітарній і соціальній сферах, вибудовує паритетні стосунки з державними органами… Як представники організації, яка опікується комплексним захистом дітей, ми вражені відповідними досягненнями, які нині має Комітет, і підтримуємо ваші подальші плани», – підсумував на зустрічі у Вільшанах Беат Верле.

Відповідно до запланованих складових проєкту, який Комітет медичної допомоги в Закарпатті реалізує у партнерстві з «terre des hommes Deutschland e.V.» та за фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, наразі триває видача продуктових наборів для родин із дітьми з числа вразливих груп населення на Харківщині та Кіровоградщині, формуються медичні вантажі для лікарень на Волині та Дніпропетровщині.


Візит до шелтера у м. Тячів

Візит до КУ «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» (м. Тячів)

Візит до Вільшанського дитячого будинку-інтернату


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.