Були у «Косиці». Завітайте і ви!

Були у «Косиці». Завітайте і ви!

22/05/2024

Інклюзивна кафе-крамниця «Косиця» у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті привертає все більше уваги відвідувачів, у тому числі й журналістів. Цього разу гостями нової майстерні стала команда онлайн-журналу про Закарпаття VAROSH.

Журналістів пригостили смачною кавою, розповіли про концепцію закладу, познайомили з персоналом кафе – Едітою, Павлом, Ігорем, Едуардом і Федором. Спілкування з підопічними інтернату, які вже 5 місяців працюють у «Косиці», мабуть, чи не найбільше вразило гостей. Журналістка Катерина Майборода розпитувала про враження молоді, їхні емоції і плани…

За словами Едіти Мелоян, робота у кав’ярні розширила її навички, і тепер вона не лише створює дуже гарні речі у майстерні, але й знається на видах кавових напоїв, вміє пакувати вироби ручної роботи, виконувати функції бариста, офіціантки, продавчині.

«Відтоді, як я почав займатися у «Косиці», я став почуватися впевненішим, у мене збільшилося коло знайомств і спілкування», – розповідає Ігор Лакатош.

Попри те, що хлопець пересувається на кріслі колісному, він вправно виконує роботу офіціанта, знає все про асортимент кав’ярні.

Федора Міговка знають не лише у Вільшанах, він активно веде сторінки у соціальних мережах, розповідає про своє життя і події в інтернаті.

«Я у кафе майже кожен день. Навіть якщо за графіком майстерня не працює, але хтось хоче випити у нас кави, то люди телефонують директору, а я можу прийти відчинити заклад, обслужити людей. Тут я з першого дня – ще коли ми тренувалися. Ця робота важлива для мене, як і важлива для оточуючих. Я відповідаю і за каву, і за порядок», – зазначає Федір.

Медійники не лише подивилися на роботу «Косиці», але й відвідали майстерні, де разом із інструкторами з трудового навчання підопічні створюють посуд, декор, листівки, текстильні вироби, свічки та інші ексклюзивні речі. Після квітневих майстер-класів разом із швейцарськими фахівчинями асортимент крафтових виробів значно розширився, передусім у гончарній майстерні. Тепер на полицях кафе-крамниці можна побачити нові горнятка і вази, набори посуду, великі обідні тарілі, фруктовниці тощо.

У фільцювальній майстерні гостей зустрів Золтан Поп – вихованець, який однаково успішно працює і в майстернях, і в музичному класі. Він показав свої вироби, розповів про технологічний процес їх створення і свої захоплення, які може реалізовувати в інтернаті.

«Ми бачили іноземний досвід функціонування таких соціальних закладів, знаємо, як там здійснювалися перетворення. Але за кордоном, зокрема у Швейцарії, це вже відбулося. Звичайно, було величезне бажання почати зміни тут, в Україні. Цим Комітет займається вже понад 25 років. Все, що ви тут бачите – майстерні, школу, кафе, а головне стан і настрої підопічних – це результат системної роботи нашої організації, керівництва інтернату, відповідних державних структур та закордонних партнерів, які нас підтримують. Головне – створити умови для самореалізації молодих людей з інвалідністю, для розуміння їхньої спроможності, потрібності, усвідомлення рівності з іншими. Цими принципами ми керуємося з самого початку своєї діяльності», – наголосила координаторка проєктів Комітету медичної допомоги в Закарпатті Надія Данч.

Вона також показала візитерам нові корпуси інтернату, які нині ремонтують у рамках проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки». Ці заходи здійснюються Комітетом за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

За словами Катерини Майбороди, зйомка у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті була найбільш натхненною протягом останніх двох років її роботи.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.