Черговий етап у ремонті нових приміщень дитячого будинку-інтернату у Вільшанах

Черговий етап у ремонті нових приміщень дитячого будинку-інтернату у Вільшанах

11/04/2024

У Вільшанах триває ремонт нових приміщень Вільшанського дитячого будинку-інтернату, який здійснює Комітет медичної допомоги в Закарпатті у рамках проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки».

Як зазначив директор закладу Богдан Кикина, будинок-інтернат, дійсно, має потребу у розширенні відділень, адже з початком повномасштабної російсько-української війни прийняв 19 нових підопічних з Дніпропетровщини, Запоріжжя, Одещини, Луганщини і зараз опікується 188 дітьми та молодими людьми з інвалідністю.

У нових для закладу, але старих за віком (адже побудовані були у 1960-х роках) будівлях триває капітальний ремонт. Там повністю замінені на сучасні і такі, що враховують специфіку місцевості, комунікації, встановлено новий дах, вікна, утеплено стіни… Інфраструктура комплексу повністю відповідає принципам інклюзивності, доступності, енергоефективності. Проєкт кожної будівлі розроблявся досвідченими вітчизняними архітекторами у співпраці зі швейцарськими фахівцями, які мають досвід розбудови комплексних закладів для осіб з інвалідністю. Тому у проєкті, а відтак і безпосередньо у приміщеннях враховано все – ширину дверних проходів, висоту вікон, розміри душових та туалетів, кут підйому пандусів і навіть напрям відчинення дверей. Враховуючи, що у будівлях будуть розміщені паліативне відділення і відділення підтриманого проживання, то вищевказані особливості вкрай важливі.

Перевагою закладу у Вільшанах включно з новою інфраструктурою є навколишні краєвиди Карпатських гір та гірських річок, помірний клімат, дружня громада. Недоліком залишається логістика, ускладнена ділянками розбитого дорожнього покриття. Це ті аспекти, на які ані заклад, ані Комітет медичної допомоги в Закарпатті вплинути не можуть. Однак у наших силах залишається розбудова інтернату, сприяння поліпшенню умов для розвитку підопічних, покращення їхнього побуту, догляду, навчання. За словами директорки Комітету медичної допомоги в Закарпатті Наталії Кабацій, якщо у подальшому будуть знайдені кошти для ремонту ще одного корпусу, можна буде говорити і про транзитне проживання, і про розвиток напрямку реабілітації, психосоціальної підтримки для осіб з інвалідністю. Теперішній етап ремонтних робіт – частина річного проєкту, який підтримує організація «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансує Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.