Нове обладнання для діагностики дитячого серця працює в Ужгороді

Нове обладнання для діагностики дитячого серця працює в Ужгороді

05/04/2024

Ми вже розповідали, що за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Комітет медичної допомоги в Закарпатті придбав для КНП «Ужгородська міська дитяча клінічна лікарня» два сучасні електрокардіографа. Обладнання вже використовують лікарі, воно стало в нагоді під час лікування кількох сотень маленьких пацієнтів.

«Наше відділення розраховане на дітей як молодшого, так і старшого віку, тому ми і просили два електрокардіографа. Чому? Бо, до прикладу, великий 12-канальний апарат вимагає одночасного приєднання усіх електродів, що практично неможливо зробити для маленької дитини або діток з інвалідністю, які часто плачуть, пручаються, знімають присоски, і в таких випадках у нагоді стає маленький кардіограф. Ним можнаг почергово застосовувати присоски в шести відведеннях. Так, така кардіограма є довшою, процес тривалішим, розхід паперу більшим, однак результат точний. Для старших діток переважно використовуємо великий апарат, який одразу дає дані по 12 показникам роботи серця», – розповідає завідувачка відділення старшого дитинства Ужгородської міської дитячої лікарні дитячий невролог Ірина Туряниця.

Отримані електрокардіографи, у першу чергу, дають змогу швидко визначити, чи у нормі дитяче серце, чи воно має патології. Особливо це важливо, коли дитину привозять після втрати свідомості. Оперативний моніторинг дозволяє скоригувати подальшу діагностику і лікування. За словами Ірини Туряниці, кардіограму обов’язково роблять маленьким пацієнтам з серцево-судинними, неврологічними захворюваннями, дітям у важких станах, з невстановленими діагнозами, коли потрібна додаткова діагностика… Протягом березня-квітня 2024 року у відділенні старшого дитинства міської дитячої лікарні в Ужгороді діагностику серця зробили для 314 маленьких пацієнтів.

Як зазначають медики, ще однією перевагою нового обладнання є його компактний розмір. Електрокардіографи зручно використовувати у різних палатах, тоді як раніше пацієнта мали переміщувати до маніпуляційного кабінету, що було не надто зручно, коли дитина у важкому стані.

Надана допомога – це частина реалізації великого проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки».


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.