Розповіли журналістам про якісні трансформації у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті

Розповіли журналістам про якісні трансформації у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті

07/03/2024

Учора був медійно насичений день у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті. Аби дослідити тему інклюзії під час війни, Ужгородський прес-клуб організував поїздку для кількох закарпатських ЗМІ до с. Вільшани Хустського району. Там разом із директором інтернату Богданом Кикиною, директоркою Благодійної організації «Благодійний фонд «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталією Кабацій та координаторкою проєктів КМДЗ Лесею Левко журналісти відвідали нові приміщення закладу, які Комітет ремонтує у рамках міжнародного проєкту, майстерні, у тому числі, й інклюзивну кафе-крамницю «Косиця», де навчаються і опановують різні навички підопічні.

Богдан Кикина розповів про потребу інтернату у розширенні відділень, адже з початком повномасштабної російсько-української війни заклад прийняв 19 нових підопічних з Дніпропетровщини, Запоріжжя, Одещини, Луганщини. Загалом будинок-інтернат зараз опікується 188 дітьми та молодими людьми з інвалідністю.

Комітет медичної допомоги в Закарпатті у рамках проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки» здійснює ремонт нових приміщень інтернату, де згодом будуть облаштовані окремі кімнати для підтриманого проживання підопічних та паліативне відділення для важкохворих. Проєкт реалізується за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

«Ідея розширення Вільшанського інтернату з одночасним впровадженням нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю у Комітету з’явилася давно. Відтак ми шукали підтримки серед партнерів і донорів, брали активну участь у громадських консультаціях під час формування державної стратегії трансформації системи закладів інтернатного типу. Наразі Комітет медичної допомоги в Закарпатті намагається використати усі можливості, аби забезпечити доступ до необхідних соціальних та реабілітаційних послуг тут, у Вільшанах, на базі дитячого будинку-інтернату. Починаємо з підтриманого проживання і паліативного відділення, далі, якщо будуть знайдені кошти для ремонту ще одного корпусу, можна буде говорити і про транзитне проживання, і про розвиток напрямку реабілітації, психосоціальної підтримки для осіб з інвалідністю», – розповіла Наталія Кабацій.

Поки нові приміщення готуються до здачі в експлуатацію, розповіли журналістам про те, що вже реалізовано, а це сім повністю облаштованих майстерень, де, відповідно до розкладу, щоденно працює молодь з інвалідністю. Йдеться про майстерні зі свічкарства, ткацтва, гончарства, валяння, деревообробки, малювання, інклюзивну кафе-крамницю «Косиця», а ще про організовані види зайнятості з малювання, музики, сільського господарства, навчальний клас та ін. Нові можливості для розвитку, соціалізації, навчання створювалися за ініціативи і підтримки КМДЗ протягом перших 20 років своєї діяльності. Головним досягненням і виправданим очікуванням є успіхи підопічних, їхній гарний настрій і самопочуття. Також спільно з керівництвом закладу вдалося зібрати команду фахівців, які працюють з підопічними і у майстернях, і в побуті.

Віримо, що якісні зміни, які відбуваються у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті, стануть прикладом для трансформації й інших аналогічних соціальних закладів і на Закарпатті, і за межами області.



© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.