Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії

Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії

28/11/2023

У листопаді Комітет медичної допомоги в Закарпатті організував ознайомчий візит директорки Тур’я-Реметівського психоневрологічного інтернату Оксани Ігнатижак до Швейцарії, де разом із координаторкою проєктів КМДЗ Лесею Левко вона мала можливість ознайомитися з напрямками роботи місцевих соціальних закладів.

Передусім візитерки відвідали соціальний центр «Dietisberg», де постійно проживають 80 підопічних – люди з психічними розладами та різними видами залежностей. Досвід установи вкрай важливий з огляду на те, що вона функціонує вже понад 100 років, має ефективну філософію і перевірені підходи до вирішення проблем вразливих верств населення. Йдеться про форми трудотерапії, коли мешканець постійно залучений до роботи у майстернях, відчуває свою потрібність, бачить результати власної праці, продовжує соціалізуватися через зайнятість. Вона концентрується у майстернях з деревообробки, лозоплетіння, слюсарства, а ще у Dietisberg функціонує сироварня, ферма, м’ясний цех, друкарня тощо.

«Позиція закладу така, щоб якомога менше фінансово залежати від держави. На сьогодні половина коштів, які потрібні на утримання Dietisberg, заклад заробляє самостійно, продаючи власну продукцію – у крамницях на території та у сусідньому селі, а також через оформлені замовлення від місцевих бізнесів та організацій, пропонуючи поліграфічні послуги, надаючи в оренду конференц-залу тощо. У крамницях реалізується і товар від локальних виробників. Це теж про принципи центру – підтримувати місцевих виробників, які працюють у радіусі 10 км. На виробництві Dietisberg не передбачено заробітної плати для підопічних, натомість щотижня вони отримують кишенькові, які можуть використати на власний розсуд – у крамницях закладу чи поза його межами, адже не обмежені у пересуванні», – розповідає Леся Левко.

Соціальний центр тяжіє до поєднання гуманістичних та капіталістичних принципів, коли потенціал людини використовується одночасно з метою її самоактуалізації та отримання прибутку. Останній, у свою чергу, покриває потреби закладу для подальшого розвитку, впровадження нових технологій, розширення асортименту. Фаховий супровід виробництва забезпечують кваліфіковані працівники, а виконавцями поточних робіт є підопічні центру. Серед реалізованої продукції – хатні та садові меблі, огорожі, іграшки, поліграфічна продукція, продукти харчування та ін. Усі види діяльності в закладі сертифіковані, а виготовлена продукція є конкурентоспроможною і затребуваною серед споживачів.

Перебування у Dietisberg є добровільним і відповідає запиту людини на отримання соціальних послуг. За потреби і відповідно до приписів лікарів мешканці отримують необхідні медикаменти. При закладі також функціонує будинок для людей похилого віку з числа підопічних, які попри свій поважний вік продовжують працювати на виробництві.

Для соціальних закладів в Україні питання впровадження різних форм зайнятості підопічних є досить актуальним і відповідає тенденціям у реформуванні відповідного законодавства. Так, швейцарські практики формування мережі майстерень різного спрямування цілком можуть бути адаптованими для вітчизняних установ, зокрема й інтернату у с. Тур'ї Ремети на Закарпатті. Такі майстерні Оксана Ігнатижак побачила у соціальному центрі «Dietisberg» та закладі Асоціації «Buechehof», в якому працює друг Комітету та президент Асоціації «Парасолька» Андреас Шмід.

У рамках візиту до Швейцарії відбулися зустрічі з керівництвом Мережі Швейцарія-Закарпаття/Україна «NeSTU», представниками Асоціації «Парасолька», де обговорювалися питання подальшої співпраці з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті.

Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії Ознайомчий візит до соціальних закладів Швейцарії

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.