«Електрики без кордонів» в Ужгороді

«Електрики без кордонів» в Ужгороді

11/09/2023

Зараз в Україні перебуває моніторингова місія організації «Електрики без кордонів», головна мета якої з’ясувати ситуацію щодо підготовки країни до зими. У ході візиту Дідьє Іссен та Франсуа Грюнвальд завітали до Комітету медичної допомоги в Закарпатті, з яким організація співпрацює вже рік.

Передусім візитерів цікавило бачення короткострокових та довгострокових перспектив всередині держави, що сприяло б оптимізації планування подальшої допомоги.

«Ми виходимо із поточної ситуації і розуміння проблеми. Так, є заклади, які ні в якому разі не можна лишити знеструмленими і без тепла, як-то лікарні, укриття… Є території, де немає жодних гарантій стабільності, але там живуть люди. Це прифронтові чи прикордонні з росієї регіони. Є деокуповані населені пункти, де ворог не лишає вцілілою інфраструктуру, але це не зупиняє місцевих мешканців, які повертаються додому. Відтак ми розуміємо, де, у першу чергу, є потреба в альтернативних джерелах енергії, і намагаємося у межах своїх і партнерів можливостей надавати таку допомогу», – зазначила директорка БО «БФ «КМДЗ» Наталія Кабацій.

Протягом періоду співпраці Комітет отримував від «Електриків без кордонів» генератори, обігрівачі і конвектори, освітлювальні пристрої, повітряні фільтри, подовжувачі і кабелі, ковдри, набори з усім необхідним для виживання в умовах блекауту – загалом майже 7000 одиниць обладнання. Уся ця допомога стала рятівною під час атак ворога на енергосистему країну для лікарень, навчальних закладів, укриттів, пунктів незламності, закладів і установ, що надають послуги населенню, сотень родин українців майже в усіх регіонах України. Логістику для вказаної гуманітарної допомоги забезпечували наші партнери з Асоціації «SAFE» (Франція).

Варто зазначити, що з початку повномасштабного російського військового вторгнення Комітет медичної допомоги в Закарпатті закупив та отримав від міжнародних партнерів понад 500 генераторів різної потужності. Усі вони посили енергонезалежність країни і населення, дозволивши пережити наслідки ворожих обстрілів критичної інфраструктури держави.

«Електрики без кордонів» в Ужгороді «Електрики без кордонів» в Ужгороді «Електрики без кордонів» в Ужгороді

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.