Обговорення важливих зрушень: про формування системи послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю

Обговорення важливих зрушень: про формування системи послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю

06/09/2023

У Закарпатській обласній військовій адміністрації відбувся круглий стіл щодо створення стійкої системи послуг підтриманого проживання для осіб з інвалідністю на рівні територіальних громад Закарпатської області. Обговорення викликів і рішень у вказаному напрямку модерували керівниця обласного департаменту соціального захисту населення Ольга Травіна та виконавчий директор Фундації «SOFT tulip» Ерік Блюмкольк.

На засіданні директорка Комітету медичної допомоги в Закарпатті Наталія Кабацій представила проєкт трансформації Вільшанського дитячого будинку-інтернату в Центр з надання комплексних соціальних послуг для дітей та осіб з інвалідністю, який спільно розроблено адміністрацією закладу та експертами КМДЗ.

«Наразі розпочинаються роботи по створенню умов для відкриття двох нових відділень, а саме будинку з підтриманого проживання та відділення для лежачих підопічних закладу. Частина запланованих робіт реалізується у рамках проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який здійснюється Комітетом за підтримки організації «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини», – зазначила під час обговорення Наталія Кабацій.

У подальшому на базі Центру планується створення відділення денного догляду для дітей та осіб з інвалідністю, що проживають в родинах Драгівської та Колочавської ОТГ, малих групових будиночків, відділення перепочинку для батьків, реабілітаційного відділення та інших відділень, щоб забезпечити регіон відповідними комплексними якісними послугами.

Висловлені наміри та ідеї підкріплені багаторічним досвідом Комітету у формуванні здорового середовища для дітей/осіб з інвалідністю у соціальних закладах. На сьогодні успішними є кейси функціонування Соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька» (м. Тячів), творчих та трудових майстерень як у «Парасольці», так і у Вільшанах, залучення іноземних висококваліфікованих фахівців, які систематично проводять практичні майстер-класи з фізіотерапії, спеціальної педагогіки, арт-терапії, ткацтва, виготовлення свічок, валяння, гончарства тощо. Відтак, керуючись положеннями Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 рр. та новелами вітчизняного законодавства, запущені процеси можна розвивати, рухаючись у напрямку охорони дитинства, впровадження успішних підходів зі світової практики захисту прав дітей, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.